Wietzaden ontkiemen in potgrond uitgelegd

Wietzaden ontkiemen in potgrond uitgelegd

minuten lezen
Wanneer je wietzaden wilt laten ontkiemen zijn daar verschillende methoden voor. Zo kun je de wietzaadjes bijvoorbeeld ontkiemen door ze in een bekertje water te doen of op een vochtige ondergrond te leggen (zoals nat keukenpapier of een vochtig koffiefilter). Hier bespreken we hoe je de wietzaadjes kunt laten ontkiemen door ze meteen in potgrond te doen, een heel natuurlijke en eenvoudige kiemmethode.

Wat is kiemen?

Kiemen is het begin van een nieuwe levenscyclus van een plant, in dit geval een wietplant. De zaden die door de vorige generatie wietplanten zijn geproduceerd wachten tot ze de voor hen ideale omstandigheden aantreffen. Zodra dat het geval is wordt de energie in het zaadje aangesproken om een worteltje te laten groeien, zodat daarmee vocht uit de grond kan worden opgenomen. Dat proces wordt kiemen (of kieming) genoemd. Hierna heeft het zaadje de mogelijkheid om uit te groeien tot een zaailing. Dat is een klein plantje dat licht om kan zetten in energie en onder de juiste omstandigheden een volwassen wietplant zal worden.

Het wietzaadje planten

Wanneer je het zaadjes in de potgrond doet druk je hem ongeveer een centimeter de grond in. Daarna leg je er weer wat aarde overheen. Druk het geheel niet al te stevig aan, want de kwetsbare eerste worteltjes kunnen zich in losse grond makkelijker bewegen. Sowieso is een wietplant die je in potgrond opkweekt gebaat bij een luchtige samenstelling van de grond voor de beste groei en bloei.

Temperatuur

Wietzaadjes ontkiemen het makkelijkst bij een temperatuur die tussen 20 en 25 graden Celsius ligt. Deze temperatuur moet je gedurende twee tot tien dagen vrij constant kunnen houden. Tijdens de zomermaanden kun je de zaden daarom vaak prima bij kamertemperatuur ontkiemen, er is dan meestal geen externe warmtebron nodig.

Vochtigheid

Welke kiemmethode je ook kiest, het belangrijkste is dat de zaadjes doorlopend vochtig blijven. Wanneer je de zaden in potgrond ontkiemt moet je dus zorgen dat de grond de hele tijd vochtig is. Check dit een aantal keer per dag en geef wat water bij als je merkt dat de potgrond droog aan begint te voelen.

Geen licht nodig voor kieming

Pas als het zaadje is ontkiemd – en je dus een zogenaamde zaailing hebt  – heeft het kleine plantje licht nodig. Het ontkiemen zelf zal ook in volledige duisternis gewoon probleemloos plaatsvinden. Pas wanneer je ziet dat de zaailing kleine blaadjes krijgt is die in staat tot fotosynthese, het omzetten van licht in energie. Tijdens het kiemproces is daar nog geen sprake van, de energie die nodig is om een worteltje te vormen zit opgeslagen in het zaadje.

De voordelen van ontkiemen in potgrond

Direct in potgrond ontkiemen heeft een aantal voordelen. Zo is de grond makkelijker vochtig te houden dan bijvoorbeeld keukenpapier. Daarnaast hoef je alleen maar te wachten tot het zaadje is ontkiemd en de plant als zaailing zijn hoofd boven de grond uitsteekt. Dat duurt normaal gesproken tussen de vijf en tien dagen. Het duurt dus vaak wel iets langer tot je weet of het ontkiemen is gelukt dan bij veel andere methoden.

Welke potgrond kun je gebruiken?

De soort potgrond die je gebruikt voor het kiemen kan van belang zijn. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor zaaigrond te gebruiken. Dat kun je kopen, maar ook zelf maken door een deel potgrond te mengen met twee delen zand. Zo blijven de  zaadjes vochtig maar worden ze niet te nat. Weersta de verleiding om al voeding toe te gaan voegen, want dat is in deze fase nutteloos en kan zelfs averechts werken.

Andere manieren om wietzaadjes te ontkiemen

Er zijn ook nog enkele andere methoden die je kunt gebruiken om de wietzaden te ontkiemen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door de zaadjes op vochtig keukenpapier te leggen. Dat papier moet wel doorlopend nat blijven. Dat vereenvoudig je door het keukenpapier met de zaadjes en wat water in een zakje te doen en dat op te hangen. Je kunt het papier dan makkelijk bevochtigen door het zakje even te kantelen. Bovendien blijft zo de luchtvochtigheid in het zakje op peil. Je kunt met deze methode snel zien of het zaadje inderdaad gaat ontkiemen.

Wat kun je doen als het ontkiemen niet lukt?

Het kan gebeuren dat je geduldig wacht maar de wietzaden toch niet ontkiemen. Dan denk je wellicht snel dat het zaadje ‘dood’ is en je die net zo goed weg kunt gooien. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Check eerst of de omstandigheden echt goed zijn: warmte en vochtigheid zijn van essentieel belang. Doe eventueel aanpassingen, laat de zaadjes twee dagen opdrogen en probeer het dan gewoon weer opnieuw. Kies eventueel een andere methode dan ontkiemen in potgrond.