Wat is de opbrengst van een wietplant ongeveer?

Wat is de opbrengst van een wietplant ongeveer?

minuten lezen
Het komt tegenwoordig steeds meer voor dat mensen zelf thuis hun eigen wiet kweken. Dit heeft natuurlijk mede te maken met het gedoogbeleid, maar ook met de groeiende bekendheid van de positieve effecten van cannabis. Het gebruik van wiet is namelijk niet alleen erg aantrekkelijk voor recreatief gebruik, maar ook voor medicinaal gebruik. Deze positieve effecten worden steeds meer besproken en kenbaar, waardoor de populariteit van het zelf kweken ook stijgt. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid want hoeveel plantjes mag je hebben en wat is de opbrengst van een wietplant ongeveer?

Het gedoogbeleid van wiet kweken in Nederland 

In Nederland bestaat er een gedoogbeleid met betrekking tot het kweken van wiet. Je mag namelijk maar een beperkt aantal wietplanten kweken voor persoonlijk gebruik. Dit beleid is in het leven geroepen om de scheiding tussen harddrugs en softdrugs te handhaven en hiermee de overlast voor de maatschappij te beperken. Hierdoor is een gedoogbeleid ontwikkeld waarbij een particuliere volwassenen maximaal vijf plantjes mag kweken. Deze vijf plantjes worden gedoogd en zullen daardoor niet zorgen voor een strafrechtelijke vervolging. Ondanks dat je zelf vijf plantjes mag kweken in het gedoogbeleid, wilt dit zeker niet zeggen dat je het mag verkopen. Deze vijf planten zijn enkel bestemd voor persoonlijk gebruik. 

Belangrijke voorwaarden binnen het gedoogbeleid

Wanneer je ervoor kiest om wiet te kweken voor persoonlijk gebruik, dan moet dit alsnog aan een aantal bepaalde voorwaarden voldoen. De totale oppervlakte van je vijf planten mag niet meer als vijf vierkante meter in beslag nemen. Bovendien moeten de planten zich in een afgesloten ruimte bevinden, zoals bijvoorbeeld een kweektent. Dit is belangrijk omdat de wietplanten zicht van buitenaf dienen te voorkomen. Daarnaast mag je geen overlast veroorzaken voor je omgeving tijdens het kweken van je vijf planten. 

Is thuis wiet kweken illegaal?

Ondanks dat er in Nederland een gedoogbeleid is, is de kweek van je eigen planten zeker niet volledig legaal. De aanwezigheid van vijf of minder wietplanten kan leiden tot inbeslagname en vernietiging ervan als de politie een overtreding vaststelt. Ook kan een waarschuwing of een boete worden opgelegd. Toch wordt het gedoogd waardoor er geen strafrechtelijke vervolging zal plaatsvinden. Het is dus zeer belangrijk om je aan de regels te houden wanneer je kiest voor het kweken van cannabis voor eigen gebruik. 

Wat is de opbrengst van een wietplant?

Wanneer je wiet gaat kweken voor eigen gebruik, dan wil je natuurlijk ook graag weten wat de opbrengst is van je eigen wietplant. We bedoelen hier niet de opbrengst mee op financieel vlak, want het verkopen van cannabis is ten strengste verboden in Nederland. 

Als we het hebben over de opbrengst van een wietplant, dan hebben we het over het aantal gram wat je uit een succesvolle oogst kan halen. De opbrengst na een succesvolle kweek van een wietplant kan sterk variëren. Dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren, die van belang zijn op de opbrengst van de plant. Het is bijvoorbeeld onder andere afhankelijk van het type wietplant, de gebruikte technieken, de ervaring van de kweker en de kweekomstandigheden. Daarom geven we je graag een aantal nuttige tips om de opbrengst van je oogst te optimaliseren. 

Wanneer we kijken naar de opbrengst van een wietplant, dan wordt er voornamelijk gesproken in grammen gedroogde toppen per plant. Over het algemeen kan een wietplant ongeveer tussen de 30 en 200 gram opleveren, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs oplopen tot maar liefst 500 gram. De tips die kunnen helpen voor een optimale kweek zijn: 

 1. De keuze van de genetica
  De genetische samenstelling van de plant speelt een cruciale rol bij het bepalen van de opbrengst. Bepaalde wietsoorten hebben namelijk van nature een hogere opbrengst dan een andere wietsoort. Binnen ons assortiment kunnen kwekers kiezen uit een breed scala aan wietzaden, welke allemaal hun eigen genetische eigenschappen kennen. Bovendien zijn er bepaalde soorten welke specifiek gefokt worden voor een hogere opbrengt, maar hier komen we later in het artikel op terug. 

 2. Kies voor de juiste kweekmethode 
  De kweekmethode die je gebruikt tijdens het kweken van je plant, heeft ook invloed op de opbrengst van je kweek. Je kunt namelijk kiezen voor binnenkweek of buitenkweek van de wietplant. Wanneer je buitenkweek hebt, dan hoef je natuurlijk een stuk minder te investeren in de kosten van het licht. Hierdoor houd je meer over aan de kweek. Toch kent buitenkweek ook nadelen, hierdoor is het belangrijk om af te wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. 

 3. Maak gebruik van voldoende licht 
  Eén van de belangrijkste factoren van een succesvolle kweek is het licht. De juiste hoeveelheid licht kan zorgen voor een optimale opbrengst van het aantal gram dat je kunt halen uit je wietplant. Bij binnenkweek kun je onder andere gebruikmaken van kunstmatige verlichting, zoals HPS (High-Pressure Sodium) of LED-lampen. Deze verlichting is nodig om ervoor te zorgen dat de planten voldoende licht krijgen tijdens de groei- en bloeifase. 

 4. Maak gebruik van de juiste voedingsstoffen
  Het voeden van de plant met de juiste voedingsstoffen is essentieel voor een optimale opbrengst. De planten hebben namelijk tijdens de kweek verschillende voedingsstoffen nodig. Denk hierbij aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium en sporenelementen. Het geven van de juiste voedingsstoffen, op het juiste moment zorgt ervoor dat je de groei en opbrengst van de planten aanzienlijk kan verbeteren.

 5. Water en irrigatie
  Het is belangrijk om tijdens de kweek te zorgen voor de juiste hoeveelheid water. De juiste hoeveelheid zorgt namelijk voor een goede gezondheid en welzijn van de cannabisplant. Wanneer je te veel water aan de plant geeft, dan kan dit leiden tot wortelrot. Dit kan dus de groei en hiermee direct de opbrengt sterk verminderen. Bovendien is het belangrijk om gebruik te maken van een goed irrigatiesysteem en om de bodemvochtigheid goed te monitoren. Op deze manier zorg je dat de plant gezond blijft en je dus meer opbrengst uit de plant kan halen. 

 6. Temperatuur en klimaat 
  Het klimaat waarin de wietplanten groeien, speelt een belangrijke rol. Over het algemeen groeit wiet het beste bij gematigde temperaturen tussen ongeveer 20-30 graden Celsius. Extreem hoge of lage temperaturen kunnen de groei en opbrengst negatief beïnvloeden.

 7. Luchtvochtigheid
  Door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid, kun je de opbrengst van een wietplant optimaliseren. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk zorgen voor schimmelproblemen. Een te lage luchtvochtigheid kan een vertraging opleveren in de groei. Het zorgen voor een juiste luchtvochtigheid heeft daarom een positief effect op de opbrengst van de wietplant. 

 8. Snoeien en training 
  Het is belangrijk om gebruik te maken van de juiste trainingstechnieken. Denk hierbij aan toppen, fimmen, supercroppen en LST (Low-Stress Training). Door gebruik te maken van de juiste trainingstechnieken kun je de opbrengst van de plant vergroten. Dit heeft te maken met een optimale groei van de zijtakken. 

 9. Zorg voor een optimale bloeifase
  De duur van de bloeifase heeft ook invloed op de opbrengst. De meeste wietsoorten hebben een bloeitijd van 7-10 weken, maar sommige soorten kunnen langer nodig hebben om volgroeid te zijn. Wanneer je het maximale uit de opbrengst wilt halen, dan is het van belang om op het juiste moment de plant te oogsten. 

 10. De ervaring van de kweker
  De ervaring van de kweker kan een belangrijke rol spelen in het behalen van een optimale opbrengst. Dit komt omdat een ervaren kweker over het algemeen een beter begrip heeft voor de behoefte van de groei van de plant. Een ervaren kweker kan namelijk effectiever reageren op eventuele problemen of uitdagingen tijdens het kweekproces. Hierdoor kun je de optimale opbrengst halen uit je wietplant.

De opbrengst van je wietplant is dus afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn hierbij de genetica, kweekomstandigheden, verlichting, voedingsstoffen, water, temperatuur, luchtvochtigheid, trainingstechnieken, de duur van de bloeifase en de ervaring van de kweker. Wanneer je streeft naar een optimale opbrengst, dan is het belangrijk dat je de juiste aandacht geeft aan bovengenoemde factoren. 

Welke wietsoorten zorgen voor de hoogste opbrengst? 

Wanneer je zoveel mogelijk opbrengst wilt halen uit je wietplant, dan kunnen de genetische factoren een grote rol spelen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor de juiste genetica, wanneer je de maximale opbrengst wil behalen uit je kweek. Hier zijn enkele wietsoorten die vaak worden geassocieerd met een hogere opbrengst:

 • Indica-dominante soorten
  Indica-dominante wietsoorten hebben doorgaans een compacte structuur, dikke takken en grote, dichte toppen. Deze specifieke kenmerken zijn erg belangrijk om een hogere opbrengst te creeeren. Dit komt omdat de planten meer toppen kunnen ontwikkelen tijdens de groei. 
 • Hybride soorten
  Hybride wietsoorten zijn het resultaat van het kruisen van indica- en sativa-soorten. Door deze twee wietsoorten te combineren, krijg je de eigenschappen van beide types. Deze eigenschappen kunnen hybriden , waardoor je een goed evenwicht krijgt tussen opbrengst, groeisnelheid en effecten. Er zijn daarom ook een aantal hybriden soorten welke speciaal gekweekt worden voor een hoge opbrengst. 
 • Hoogrenderende wietsoorten
  Sommige wietzaden zijn speciaal ontwikkeld om een hogere opbrengst te leveren.  Kwekers kunnen letten op zaden met eigenschappen zoals hoge opbrengst, snelle groei en goede resistentie tegen ziekten en plagen tijdens de groei. 
 • Autoflowering-soorten
  Autoflowering wietsoorten zijn genetisch geprogrammeerd om automatisch over te gaan van de groeifase naar de bloeifase. Dit gaat automatisch over, ongeacht het lichtschema dat wordt toegepast tijdens de groei. De Autoflowering wietsoorten hebben over het algemeen een korterere levenscyclus en kunnen hierdoor een stuk sneller worden geoogst. Hierdoor kun je meer kweken hebben per jaar, wat zorgt voor een hogere opbrengst wiet op jaarbasis. 
 • Superieure genetica
  Sommige kwekers werken met specifieke fenotypen of klonen, welke bekend staan om hun hoge opbrengst. Deze wietplanten zijn in de meeste gevallen het resultaat van een zorgvuldige selectie en kruisingen om de gewenste eigenschappen te verbeteren.
 • Veelvuldige toppen
  Soorten die van nature meerdere toppen ontwikkelen, kunnen een hogere opbrengst opleveren. Deze soorten worden ook wel aageduid als "multiple bud sites". Deze wietsoorten produceren over het algemeen talrijke zijtakken met toppen, wat zorgt voor een grotere opbrengst. 

Ondanks dat een bepaald genetica een groot verschil kan maken in de opbrengst van een wietplant, is dit zeker niet het enige belangrijke aspect. Zoals eerder vernoemd is het namelijk ook belangrijk om rekening te houden met  kweekomstandigheden, voedingsstoffen, licht, water, temperatuur en andere factoren welke bovenstaand vermeldt staan. Het is dus essentieel om als kweker een goede balans te vinden tussen genetica en kweekomstandigheden om de gewenste resultaten te bereiken.