Wat is eigenlijk Nederwiet en welke soorten Nederwiet zijn er?

Wat is eigenlijk Nederwiet en welke soorten Nederwiet zijn er?

minuten lezen
Nederwiet is een populaire benaming van in Nederland gekweekte en/of ontwikkelde wietsoorten met een hoog THC-gehalte en dus een zeer potente high. Maar waar komt de naam Nederwiet nu eigenlijk vandaan en welke soorten zijn er allemaal?

Wat is eigenlijk Nederwiet en welke soorten Nederwiet zijn er?

Nederwiet is een populaire benaming van in Nederland gekweekte en/of ontwikkelde wietsoorten met een hoog THC-gehalte en dus een zeer potente high. Maar waar komt de naam Nederwiet nu eigenlijk vandaan en welke soorten zijn er allemaal?

Wat is Nederwiet?

Nederwiet is alle wiet die in Nederland is ontwikkeld, gekruist en/of veredeld. Deze wietsoorten staan wereldwijd bekend om hun krachtige effect, al was die in het begin nog niet zo sterk aanwezig.

Er zijn heel veel typisch Nederlandse wietsoorten die als Nederwiet worden geclassificeerd, zoals Amnesia, Haze, Jack Herer, Northern Light, Orange Bud, Powerplant en White Widow. Je koopt zowel klassieke als moderne Nederwiet strains natuurlijk gewoon in onze webshop.

Nederwiet geschiedenis

Al in 1969 ontstonden de eerste Nederwiet soorten die toen nog heel bescheiden waren in zowel opbrengst als effect. Vanaf het moment dat softdrugs in 1972 hier gedoogd werden kon veel makkelijker wiet worden gekruist, gekweekt en veredeld. Daardoor ontstonden op termijn zeer potentie wietsoorten die wereldwijd bekendheid verkregen, ook al werden ze nog voornamelijk in Nederlandse coffeeshops verkocht.

De moderne Nederlandse wiet

Alhoewel legalisering van cannabis wereldwijd een vlucht heeft genomen is de Nederwiet nog altijd beroemd, ook ver buiten ons eigen land. Niet alleen omdat die eerste Nederwiet soorten echte pioniers waren, maar ook omdat de beste cannabis vaak nog in Nederland ontwikkeld of gekruist wordt. Bijvoorbeeld door bedrijven zoals Dutch Passion.

Nederlandse innovaties bij kweken van wiet

Nog altijd lopen Nederlandse kwekers voorop in de wereld wanneer het aankomt op innovaties bij het kweken en het ontwikkelen van nieuwe soorten. Vrijwel alle moderne kweektechnieken en innovaties zijn begonnen door Nederlandse kwekers en veredelaars. Nederwiet bevatte al snel de hoogste THC-percentages ooit gemeten en ook kweektechnieken zoals Screen of Green (SCROG) en Sea of Green (SOG) werden in Nederland ontwikkeld.

Het ontstaan van de term Nederwiet

Wiet van Nederlandse bodem heeft al vele jaren als (bij)naam Nederwiet. Deze benaming werd zeer waarschijnlijk verzonnen door Koos Zwart. Hij gebruikte het woord bijvoorbeeld in artikelen voor magazines die onder jongeren populair waren, zoals Hitweek.

Dat alles vond al plaats halverwege de jaren ‘60 van de vorige eeuw. De term werd echter nog veel bekender door het gelijknamige lied van de populaire Nederlandse popgroep Doe Maar uit 1981. Daarin werden de verschillende stappen van de groei, bloei en oogst van Nederlandse wiet bewierookt. Sindsdien is het woord niet meer weg te denken uit ons taalgebruik.

Unieke eigenschappen van Nederwiet

De klassieke soorten Nederwiet bevatten vaak een hoog THC-gehalte waardoor ze een zeer potente high bieden. Dat was niet altijd het geval, want de eerste Nederwietsoorten waren juist niet zo krachtig. Daarnaast is het CBD-gehalte vaak lager, waardoor het effect van de THC minder gedempt wordt dan bij veel andere soorten. Om die redenen was Nederwiet al snel veel krachtiger dan wietsoorten die in andere delen van de wereld werden ontwikkeld.

Bekende Nederwiet soorten

Er zijn enkele bekende Nederwiet soorten die al lange tijd een heel goede naam hebben. Deze soorten zijn onder meer bekend onder de namen Amnesia, Haze, Jack Herer, Northern Lights, Orange Bud, Powerplant en White Widow. Daarnaast zijn er inmiddels heel veel wietsoorten die oorspronkelijk elders zijn ontwikkeld maar in ons land worden gekruist en veredeld om tot de beste eigenschappen te komen.

1. Amnesia

Amnesia is een van de bekendste Nederwietsoorten. Met THC-percentages tussen de 20 en 25 procent is het ook een van de krachtigste. Je kunt met deze wiet alle kanten op, want er zijn ook diverse kruisingen waaronder meerdere autoflowers beschikbaar. Amnesia zorgt niet voor geheugenverlies zoals je door de naam wellicht zou denken, maar is juist heel geschikt om mee te ontspannen met vrienden.

2. Haze

Haze is een klassieke Nederwiet soort die inmiddels in vele kruisingen is gebruikt, zoals Lemon Haze, Amnesia Haze en Purple Haze. Het is een Sativa-dominante soort die in eerste instantie lastig te kweken was. Dat is in de loop der jaren zo sterk verbeterd dat het inmiddels een van de bekendste en populairste strains is. Haze planten kunnen wel heel groot worden wanneer je ze niet cultiveert. De wiet heeft een opwekkend effect waar je vrolijk en sociaal van wordt.

3. Jack Herer

Jack Herer wiet is genoemd naar de Amerikaanse activist en politicus Jack Herer die streed voor de legalisatie van cannabis. Deze wietsoort is zeer potent met THC-percentages die soms kunnen oplopen tot boven de 25%. Daarnaast zorgt deze Nederwiet soort voor zowel een fysieke stoned ervaring als een head high. Deze strain werd in de jaren ‘90 in Nederland ontwikkeld en wordt nog steeds als basis gebruikt voor vele succesvolle varianten.

4. Northern Light

Northern Light (ook wel meervoud Northern Lights genoemd) is een prijswinnende cannabissoort van Nederlandse bodem. Zoals veel typische Nederwiet soorten is Northern Light heel krachtig. Hij bestaat vooral uit indica genen afkomstig uit Thailand en Afghanistan. De planten kunnen een opbrengst leveren van wel een halve kilo per vierkante meter. Je wordt heel ontspannen en vrolijk van deze Nederwiet.

5. Orange Bud

Orange Bud is een directe afstammeling van de originele Skunk wietsoorten waar Nederland in het begin van de legaliseringsperiode om bekend stond. Hij ruikt dus zeer sterk, maar dankzij het duidelijke citrusaroma hoeft dat niet erg te zijn. Ook tijdens het roken komt de sinaasappelsmaak heel duidelijk naar voren. Het THC-gehalte is iets lager dan veel andere Nederwiet en ligt gemiddeld op zo’n 15%.

6. Power Plant

Power Plant is een heel eenvoudig te kweken Nederwiet die met THC-gehaltes van 15 tot 20 procent behoorlijk krachtig is. De high zit vooral in het hoofd en kan als zeer intens worden ervaren. De Power Plant is zoals de naam al doet vermoeden heel sterk en kan zowel binnen als buiten met groot gemak worden gekweekt. Hij heeft wel een sterke geur dus dat is iets om rekening mee te houden.

7. White Widow

Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk waar de originele White Widow Nederwiet voor het eerst werd gekweekt. Het is echter wel zeker dat dit in Nederland was. Hoe dan ook is deze soort nog altijd een van de stabiele pijlers onder de moderne Nederwiet. Hij is wereldwijd bekend en geliefd om zijn zeer opwekkende effecten. Veel mensen rapporteren een ongekende creativiteit en enthousiasme wanneer ze deze Nederwiet hebben gebruikt.

Conclusie

Nederwiet is al sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw de beste en meest potente wiet ter wereld. Nog altijd lopen Nederlandse kwekers en veredelaars voorop in het ontwikkelen van nieuwe wietsoorten en innovaties op kweekgebied. Klassieke Nederwietsoorten zoals White Widow, Orange Bud, Jack Herer en Haze zijn blijvend populair en worden nog altijd gebruikt om nieuwe soorten te ontwikkelen.