Verschillende soorten cannabiszaadjes die te bestellen zijn

Verschillende soorten cannabiszaadjes die te bestellen zijn

minuten lezen
In onze webshop verkopen we veel verschillende cannabiszaadjes van diverse producenten die allemaal unieke eigenschappen en effecten hebben. Om een goede keus te maken is het belangrijk om te begrijpen welke termen daar bij worden gebruikt en waar die voor staan. In dit artikel doen we uit de doeken welke verschillende cannabiszaadjes er bij ons te bestellen zijn en wat daar de verschillen tussen zijn.

In onze webshop verkopen we veel verschillende cannabiszaadjes van diverse producenten die allemaal unieke eigenschappen en effecten hebben. Om een goede keus te maken is het belangrijk om te begrijpen welke termen daar bij worden gebruikt en waar die voor staan. In dit artikel doen we uit de doeken welke verschillende cannabiszaadjes er bij ons te bestellen zijn en wat daar de verschillen tussen zijn.

Verschil in herkomst

Afhankelijk van de plek op aarde waar een wietplant oorspronkelijk groeit heeft deze enkele karakteristieke eigenschappen. In het algemeen gaat dit om Sativa en Indica soorten maar ook Ruderalis is tegenwoordig belangrijk voor kwekers. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten?

1. Sativa cannabis

Sativa wietplanten komen oorspronkelijk uit warme landen zoals Colombia, Mexico, Thailand en Vietnam. Deze soorten hebben bladeren die lang en puntig zijn. De plant is lang en heeft een meer open en ‘luchtig’ karakter. Zo is hij beter bestand tegen een heet en vochtig klimaat.

Veel gebruikers rapporteren unieke eigenschappen van de high die ze ervaren bij sativa wiet. Velen vinden het de fijnste wietsoort om overdag te gebruiken. Je wordt er namelijk alert en creatief van. Het geeft een zogenaamde head high die opwekkend werkt.

2. Indica cannabis

De bladeren van Indica wietsoorten zijn dikker en ook de planten als geheel zijn compacter. Dit is te herleiden naar hun herkomst aangezien deze planten van nature in drogere en koelere klimaten groeien. Je vindt ze traditioneel in landen zoals India en Nepal. Hun kleinere formaat maakt ze daar veel geschikter voor omdat ze minder warmte verliezen.

De high van Indica zit meer in je lijf en je wordt er daarom heel ontspannen van. Daarnaast geven veel gebruikers aan sneller een vreetkick te krijgen van Indica wiet. Deze wietsoort heeft vaak de voorkeur bij medicinaal gebruik omdat het pijn verlicht en helpt bij het slapen.

3. Ruderalis cannabis

Ruderalis is een wild groeiende wietsoort die je in landen zoals Rusland veel vindt. Daar groeit de plant op plekken waar de natuur de vrije hand krijgt en ook een streng klimaat heerst.

Ruderalis bevat weinig THC en is daarom ook niet zo geschikt om high van te worden. Toch wordt de soort tegenwoordig veel gebruikt om kruisingen mee te maken omdat ze autoflowering is. De planten beginnen afhankelijk van hun leeftijd automatisch te bloeien, wat veel voordelen biedt voor kwekers.

4. Hybride soorten

Tegenwoordig zijn veel wietsoorten een mengeling van Indica, Sativa en in mindere mate Ruderalis. Veel verschillende soorten worden met elkaar gekruist om een bepaald effect te verkrijgen waarbij veelal Sativa en Indica genen worden gecombineerd.

Om die reden wordt bij de meeste wietsoorten direct vermeld wat het aandeel Sativa en wat het percentage Indica is. Dit zegt namelijk al veel over hoe de plant zal groeien en wat het effect van de wiet zal zijn.

Autoflower en fotoperiode soorten

We noemden zojuist al autflowering. Dat is de eigenschap van bepaalde plantensoorten om vanzelf te gaan bloeien. Indica en Sativa zijn wietsoorten die van oudsher fotoperiode planten zijn. Tegenwoordig heb je echter ook vanzelf bloeiende soorten. Wat is het verschil en hoe herken je ze?

1. Fotoperiode cannabiszaden

Tot eind jaren ‘90 van de vorige eeuw waren fotoperiode wietzaadjes de norm. Alle zaadjes die je kon kopen moest je met een bepaald lichtschema tot bloei laten komen.

Nog altijd zijn er veel fotoperiode wietsoorten te krijgen. Tijdens de groeifase van een aantal weken moet je ervoor zorgen dat de plant gaat bloeien door je aan het lichtschema van de producten te houden.

Om die reden is het kweken van fotoperiode wiet iets lastiger en intensiever dan autoflowers. Tot voor kort gaven deze planten echter wel de hoogste opbrengsten en bevatten ze de meeste THC.

2. Autoflower cannabisplanten

Sinds het begin van deze eeuw zijn autoflower cannabiszaadjes sterk in opkomst. Dat een soort als Ruderalis automatisch ging bloeien was al langer bekend, maar het was nog niet gelukt om daar wietplanten mee te maken die ook andere goede eigenschappen hadden.

Met name dankzij de inspanningen van de Nederlandse wietpioniers Dutch Passion werden nieuwe kweekmethoden ontwikkeld waarbij het veredelen makkelijker werd. Dat zorgde voor interessante nieuwe soorten die sneller dan ooit tot bloei kwamen. In de loop der jaren werden de soorten zo ver doorontwikkeld dat ze vrijwel niet meer onderdoen voor fotoperiode wietzaden.

Gefeminiseerde cannabiszaden

De meeste cannabiszaden die je tegenwoordig kunt kopen zijn gefeminiseerd. Dat betekent dat ze genetisch zijn aangepast zodat ze alleen vrouwelijke planten produceren. Dat is belangrijk omdat alleen de vrouwelijke wietplanten toppen krijgen met veel THC erin, de stof waar je high van kunt worden.

Toen er nog geen gefeminiseerde wietplanten waren moest je als kweker zo snel mogelijk de vrouwelijke planten scheiden van de mannen. Dat is in de eerste plaats omdat je van die mannelijke planten amper kunt oogsten. Echter, ze verlagen ook de opbrengst van de vrouwelijke planten wanneer ze die kunnen bestuiven.

De meeste wietsoorten zijn dus inmiddels gefeminiseerd, ook wel feminized genoemd. Dat bespaart jou als hobbykweker veel tijd, energie en kosten.

Verschil in THC-gehalte

THC is de belangrijkste stof in wiettoppen die ervoor zorgt dat je high of stoned wordt. Hoe meer THC, hoe groter het effect zal zijn. Daarom zijn de meeste mensen op zoek naar planten met een zo hoog mogelijk THC-percentage. Dit staat dan ook altijd bij de wietsoort vermeld.

Let wel op dat het uiteindelijke percentage bij thuiskweek kan verschillen. Onder ideale omstandigheden is veel mogelijk, maar als er een of meer factoren afwijken of er minder intensief met de planten wordt omgegaan kan het lager uitvallen.

Niet iedereen ziet een torenhoog THC-gehalte overigens automatisch als een goede eigenschap. Meer THC betekent een intensere high en dat is niet altijd wenselijk. Kies dus zelf de beste soort op basis van je eigen wensen en eisen.

Formaat van de cannabisplanten

Wanneer je maar weinig ruimte tot je beschikking hebt is het formaat van de cannabisplant ook belangrijk om rekening mee te houden. Sommige kleine soorten worden slechts 60 tot 70 cm hoog. Er zijn echter ook soorten die bij ongehinderde groei tot wel 2 of zelfs 3 meter hoog kunnen worden.

Wanneer je voor die grote soorten kiest doe je er goed aan om al vanaf het begin van de groeifase te beginnen met het sturen van de planten in formaat en/of groeirichting. Dat kan bijvoorbeeld door te toppen of door een Screen of Green te hanteren.

Kies je uitdrukkelijk voor een kleinere cannabissoort dan hoef je daar minder tijd en energie in te steken. Al kunnen dat nog steeds interessante opties zijn om de opbrengst te vergroten.

Opbrengst per plant

Het groeien en optimaal laten bloeien van cannabis kost energie in de vorm van warmte en licht. Daarmee kost het dus ook geld in ons koude klimaat. Daarnaast is het gedoogbeleid voor thuiskweek van cannabis beperkt tot vijf planten per huishouden. Al met al is het dus belangrijk dat je wietsoorten kiest die de potentie van een grote opbrengst met zich mee brengen.

Opbrengst van cannabiszaadjes wordt aangegeven in aantal gram per plant of per vierkante meter kweekoppervlak. Daarnaast is er een verschil tussen het binnen of buiten kweken, waarbij je met

binnenkweek in potentie een grotere opbrengst kunt bereiken.

Let wel op dat de opbrengst zoals die door de producten van de zaadjes wordt vermeld een door hen gemeten optimale waarde is. Dit gaat vaak gepaard met intensieve kweek door zeer ervaren (professionele) kwekers. Het geeft echter wel een goede indicatie van wat er ook voor jou mogelijk is en biedt een prima handvat om soorten onderling mee te vergelijken.

Geur en smaak

Cannabis heeft een zeer opvallende geur die per plant echter veel kan verschillen. De geur die in je kweekruimte zal hangen kan daarom een bepalende factor zijn bij het kiezen van een goede soort.

Nog belangrijker voor veel mensen is echter de geur en de smaak van de wiet tijdens het roken of vapen.

Hoe een cannabissoort ruikt en smaakt wordt bepaald door de terpenen die erin zitten. Die kunnen de plant bijvoorbeeld naar citrus, dennengeur en kruiden laten ruiken. Dat zijn dan vaak ook de smaken die tijdens het roken terugkomen.

Op onze website staan bij elke soort cannabiszaden de terpenen en het bijbehorende geur- en smaakprofiel vermeld zodat je altijd de beste keus kunt maken.

Effect van de high

Uiteraard is ook het effect van de high van belang. Die is voor een deel af te leiden uit de genetische samenstelling van de cannabisplant. Sativa-dominante soorten maken je bijvoorbeeld vaak creatief en alert terwijl wiet waarbij Indica-genen overheersen je eerder zal ontspannen.

Overigens wordt steeds meer duidelijk dat het niet zozeer Indica versus Sativa is dat de uitwerking beïnvloedt maar eerder de diverse terpenen die aan de individuele soorten ten grondslag liggen.

Het effect van een bepaalde soort cannabis is daarom nog altijd een persoonlijke ervaring. Daarom geven we bij elke wietsoort aan hoe de meeste mensen die ervaren. Dat biedt geen garantie voor jou en het beste wat je dus kunt doen is de soort zelf eens proberen en voelen wat die met jou doet.