Hoe moet je een wietzaadje planten voor goed resultaat?

Hoe moet je een wietzaadje planten voor goed resultaat?

minuten lezen
Als je een eigen cannabisplant wilt kweken, dan is het belangrijk dat je jezelf vooraf inleest. Het is namelijk belangrijk om de juiste informatie te hebben, zodat je een goed resultaat behaald tijdens het kweken. Een succesvolle kweek wordt niet alleen veroorzaakt door een goede kwaliteit zaadjes. Bij een succesvolle kweek is het namelijk ook zeer van belang hoe je het zaadje plant en verzorgt.

Als je een eigen cannabisplant wilt kweken, dan is het belangrijk dat je jezelf vooraf inleest. Het is namelijk belangrijk om de juiste informatie te hebben, zodat je een goed resultaat behaald tijdens het kweken. Een succesvolle kweek wordt niet alleen veroorzaakt door een goede kwaliteit zaadjes. Bij een succesvolle kweek is het namelijk ook zeer van belang hoe je het zaadje plant en verzorgt. 

Wat is een wietzaadje?

Een wietzaadje is het zaad van een marihuanaplant, ook wel bekend als de cannabisplant. Het wietzaadje draagt de genetische informatie van de plant en zal daardoor dus bepalen hoe de plant zal groeien. Daarnaast heeft het wietzaadje genetische informatie welke belangrijk is voor de kenmerken van de plant. Kenmerken die hierbij horen zijn onder andere de vorm, de grootte, de smaak en de potentie van de toppen. 

De eerste stap: Kies het juiste wietzaadje 

Wist je dat wietzaden beschikbaar zijn in verschillende genetische samenstellening en variëteiten? De verschillende soorten wietzaadjes zorgen ervoor dat je als telers zelf kunt kiezen voor de gewenste eigenschappen van de plant die je wilt kweken.

Wietzaadjes bestaan uit drie verschillende hoofdsoorten:

 • Indica wietzaadjes
  De Indica wietzaadjes staan bekend om hun kalmerende en ontspannende effecten. De planten die voortkomen uit deze planten, groeien vrijwel altijd compact en hebben een breder blad. Het Indica wietzaakje is daarom ook een zaadje wat vaak gekozen wordt door kwekerks die een canabis willen kweken met ontspannende effecten, pijnverlichtende effecten of een betere nachtrust. 
 • Sativa wietzaadjes
  Sativa wietzaadjes staan bekend om de energieke en opwekkende effecten. De Sativa planten hebben over het algemeen een slankere en een langer blad. Daarnaast groeien de Sativa planten vaak ook hoger dan Indica planten. Over het algemeen worden deze zaadhes gekocht door kwekers die hun eigen creativiteit willen stimuleren, sociale activiteiten willen versterken of een opgebeurd effect willen ervaren. 
 • Hybride wietzaadjes
  Als we praten over Hybride wietzaadjes, dan hebben we het over een kruising tussen indica- en sativa-soorten. Deze zaadjes hebben een genetische samenstelling van zowel Indica als Sativa. Hierdoor kan de kweker van de canabis plant profiteren van verschillende kenmerken en effecten. De Hybride zaden zijn vooral populair om hun vermogen om aan een brede diversiteit aan voorkeuren en gebruikersbehoefte te beschikken. 

Het juiste wietzaadje kiezen is dus essentieel wanneer je een succesvolle kweek wilt planten. Als je een wietzaadje gaat kiezen, dan is het ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals gewenste effecten, de groeiomgeving, het gewenste smaakprofiel en je eigen gewenste voorkeuren. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kiezen voor levaranciers en zaadbanken met een goede kwaliteit wietzaadjes. Door te kiezen voor een betrouwbare leverancier of zaadbank ben je ervan verzekerd dat authenticiteit en kwaliteit van de zaden gewaarborgd worden. 

De juiste wietzaadjes zijn dus de basis van elke cannabisplant. Door te kiezen voor het juiste zaadje en de juiste zorg, kun je ervan uitgaan dat je een gezondige, smaakvolle en krachtige cannabisplant zult kweken. 

Het planten van een wietzaadje 

Het planten van een wietzaadje is de basis van een gezonde plant. Het planten van het wietzaadje is de belangrijkste stap die je zet tijdens het kweken van je eigen cannabisplant. Wanneer je zelf je wietzaadjes gaat planten, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal stappen. Deze stappen zorgen ervoor dat je jouw wietzaadje op een succesvolle manier kunt planten. 

 1. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. De juiste voorbereiding is daarom ook een belangrijke eerste stap. Begin daarom direct om de juiste omgeving te creëren voor de plek waar je het wietzaadje wilt planten. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor een geschikte kweekruimte, denk hierbij aan een kweekkast of een kweektent. Bekijk voor je gaat planten of de ruimte over de juiste temperatuur, ventilatie en vochtigheid beschikt. Op deze manier kun je namelijk zorgen voor optimale groeiomstandigheden. 

 2. De tweede stap is om te kiezen voor de perfecte groeimedium. Er je kunt namelijk kiezen voor diverse soorten groeimedia. Je kunt hierbij denken aan kokosvezel, aarde of hydrocultuur. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een groeimedium welke het beste past bij je ervaringsniveau en je voorkeuren. Wanneer je een beginner bent, dan kun je over het algemeen beter kiezen voor aarde. Dit is de beste keuze omdat het gemakkelijker te beheren is voor een beginner. 

 3. Tijdens deze stap is het de bedoeling dat je het wietzaadje gaat ontkiemen. Bij het ontkiemen van het zaadje kun je verschillende methodes gebruiken. De meest voorkomende keuze is om het wietzaadje te plaatsen tussen vochtig keukenpapier of tussen vochtige watten. Om het zaadje te laten ontkiemen is het belangrijk dat het wietzaadje vochtig blijft en dat het bewaard wordt op een warme plek. Wanneer je ze vochtig en warm houdt, dan is het de bedoeling dat het wietzaadje binnen enkele dagen zal ontkiemen en er een klein worteltje zichtbaar ziet worden. 

 4. Wanneer je wietzaadje is ontkiemd, dan is het belangrijk om het plantgat voor te bereiden. Je kunt nu voorzichtig het ontkiemde wietzaadje in het plantgat plaatsen. Zorg ervoor dat het gat ongeveer 1 tot 2 cm diep wordt geplant. Het is tijdens het planten wel erg belangrijk dat je het ontkiemde zaadje voorzichtig behandelt. Het is namelijk belangrijk dat je beschadiging aan het wietzaadje voorkomt. 

 5. Nu het zaadje in het plantgat ligt, is het belangrijk om het zaadje te planten. Je dient nu het zaadje te bedekken met een klein en dun laagje aarde. Houd rekening met een diepte van 1 tot 2 cm. Wanneer je het zaadje te diep begraaft, dan kan dit de groei van de plant belemmeren. 

 6. Nu je zaadje geplant is, is het belangrijk dat je de grond vochtig houdt. Het is hierbij aan te raden om gebruik te maken van een gieter met een fijne sproeikop of een spuitfles. Door gebruik te maken van één van deze opties voorkom je namelijk dat het zaadje wegspoelt in de grond. Zorg ervoor dat je het wietzaadje niet te veel water geeft. Teveel water kan namelijk leiden tot overbewatering en wortelrot. 

 7. Het is belangrijk dat je zorgt voor de juiste omgevingsomstandigheden. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor een goede kweekruimte. Zorg voor een goede luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. De juiste temperatuur voor het planten van een wietzaadje is tussen de 20 en 28 graden. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor voldoende licht. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor kunstmatige groeilampen of voor natuurlijk zonlicht. Door te zorgen voor een juiste temperatuur en voldoende licht, biedt je de planten de juiste omstandigheden om goed te kunnen groeien. 

 8. Zorg voor een goed onderhoud en verzorging. Vanaf het moment dat je het zaadje geplant hebt en het begint te groeien, is het belangrijk dat je regelmatig de groei controleert. Je controleert hierbij de voedingsstoffen en de vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de plant water te geven op het moment dat de grond droog aanvoelt. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid water, om overbewatering te voorkomen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om meststoffen toe te voegen, welke speciaal op de markt zijn gebruikt voor de groeibevordering van de cannabisplant. Wanneer je kiest voor meststoffen welke speciaal ontwikkeld zijn voor cannabisplanten, dan is het belangrijk dat je jezelf houdt aan de dosering welke aangegeven staat op de verpakking. Wanneer je namelijk teveel meststoffen toevoegt aan de plant, dan kan dit een schadelijk effect hebben op de plant. Houdt daarom altijd rekening met de aanbevolen dosering op de verpakking. 

 9. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht. Voldoende licht is namelijk essentieel voor een goede ontwikkeling en de juiste groei van de plant. Wanneer je ervoor kiest om binnenshuis te kweken, dan is het aan te bevelen om gebruik te maken van kunstmatige groeilampen. Je kunt hierbij het beste kiezen voor kunstmatige groeilampen zoals HPS-lampen of LED-verlichting. Deze voorgenoemde lampen zorgen namelijk voor het juiste spectrum aan licht. Door gebruik te maken van een consistent lichtschema, bevorder je namelijk de groeifase. Het is belangrijk om te zorgen voor 18 tot 24 lichturen per dag. Wanneer de plant in de vegetatieve fase zit. dn is het aan te raden om te kiezen voor 12 uur licht per dag, tijdens de bloeifase van de plant. 

 10.  Ondanks dat je plant er gezond uit ziet, is het belangrijk om de planten regelmatig te controleren op ziekte en plagen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn bladluizen of spint. Deze plagen kunnen namelijk de gezondheid van de cannabisplant negatief beinvloeden. Wanneer je een plaag of een ziekte ontdekt in je plant, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Het is hierbij belangrijk dat je gebruikmaakt van biologische of natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn zeer geschikt voor de cannabisplant en zorgen ervoor dat de plaag of ziekte  bestreden wordt en zich verder verspreid. 

 11.  Tijdens het kweken van de cannabisplant is het ook belangrijk om de groei van de plant te ondersteunen. Je kunt om de plant te ondersteunen in zijn groei, ondersteuning bieden met plantenstokken of binddraad. Door gebruik te maken van deze ondersteuning, voorkom je dat takken afbreken door het gewicht van de groeiende toppen. 

 12. Wanneer de plant een gezonde periode van vegetatieve groei heeft gehad, dan zal de plant starten met de bloeifase. De bloeifase start vrijwel altijd op het moment dat de plant een bepaalde grootte heeft bereikt. Daarnaast kan de bloeifase ook starten als je het lichtschema hebt teruggebracht naar 12 uur licht en 12 uur zonder licht per dag. Het is belangrijk dat de plant in de groeifase voldoende voedingsstoffen ontvangt. Kies hierbij voor de juiste voedingsstoffen, welke geschikt zijn voor de groei van een cannabisplant. Je kunt hierbij denken aan onder andere meststoffen met een hoger gehalte van fosfor. 

 13. In de meeste gevallen duurt de bloeifase van de cannabisplant ongeveer enkele weken tot enkele maanden. De duur van de bloeifase is afhankelijk van het soort wietzaadje dat je gekozen hebt. In de bloeifase zul je zien dat de toppen rijpen en hierbij harsachtige trichomen ontwikkelen. Het is daarom in deze fase belangrijk dat je regelmatig de trichomen checkt. Dit kun je doen door gebruik te maken van een loep. Door regelmatig de trichomen te checken, kun je zelf de het juiste oogstmoment bepalen. Op het moment dat de trichomen namelijk troebel of amberkleurig worden, dan is het moment gekomen om je plant te oogsten. 

Door het volgen van deze stappen en de juiste aandacht te geven aan de plant, is de kans groot op een succesvolle kweek. Het is belangrijk om tijdens de groei rekening te houden met de behoefte van de plant. Hoe graag je ook snel wilt kunnen genieten van het resultaat. Het is bij het kweken van een cannabisbelangrijk om geduldig te zijn. Wanneer je ongeduldig start met de kweek, dan neemt de kans op een succesvolle kweek af. Probeer daarom vooral te genieten van het groeiproces. Je zult merken dat het kweken van je eigen cannabis ook een bevredigend en voldaan gevoel geeft.