Space cake maken thuis

Space cake maken thuis

minutes reading
Space cake is een lekkere manier om te genieten van een high die gezonder is dan wiet vapen of roken. Hoe kun je thuis space cake maken wanneer je eenmaal wiet hebt gekweekt en geoogst? In dit artikel laten we zien hoe je wietboter maakt en hoe je een gebakken space cake het beste kunt bewaren.

Space cake is een lekkere manier om te genieten van een high die gezonder is dan wiet vapen of roken. Hoe kun je thuis space cake maken wanneer je eenmaal wiet hebt gekweekt en geoogst? In dit artikel laten we zien hoe je wietboter maakt en hoe je een gebakken space cake het beste kunt bewaren.

Wat is space cake?

Space cake is een cake die je bakt, waarbij je als extra ingrediënt wiet toevoegt. Soms wordt gedacht dat de wiet direct in de cake wordt gedaan, maar de meest gebruikte methode is om eerst wietboter te maken. Deze boter kan daarna worden gebruikt om diverse lekkernijen mee te bakken.

Space cakes en andere gebakken producten met wiet erin zijn met name interessant voor mensen die niet houden van wiet roken of vapen, maar wel graag high willen worden. Omdat er geen teer en andere schadelijke stoffen worden ingeademd is space cake eten bovendien veel minder ongezond voor je dan wiet te roken.

Hoe bak je zelf een space cake?

Voor je begint met bakken is het goed om te weten dat je echt niet altijd een cake hoeft te bakken. De wiet wordt namelijk eerst verwerkt in boter om daar wietboter van te maken. Die boter kun je vervolgens gebruiken om de meest uiteenlopende bakproducten te maken. Dat hoeft dus niet alleen een cake te zijn, want je kunt er ook koekjes, een taart, brownies en andere lekkernijen mee bakken.

Stap 1: wietboter maken

De eerste stap bij het bakken van een space cake bestaat dus uit het maken van de wietboter. Dat doe je op deze manier:

  1. Zet een pan met water op het vuur en breng dat richting het kookpunt.
  2. Plaats een kleiner pannetje in het water en doe daar de boter in. Zo smelt je langzaam roerend de boter.
  3. Voeg verkruimelde wiet toe aan de boter wanneer die is gesmolten en roer het mengsel goed door elkaar.
  4. Laat dit ongeveer 2 uur zo staan zodat de THC vrij kan komen en in de boter trekt. Roer het mengsel elke 5 tot 10 minuten telkens eventjes door elkaar.
  5. Filter de wiet uit de boter. Dat doe je bijvoorbeeld heel eenvoudig door een theedoek te nemen en de boter daar doorheen in een ander bakje te laten druipen.

Zet het bakje in de koelkast en je hebt de volgende dag wietboter die je kunt gaan gebruiken om mee te bakken.

Hoeveel wiet moet je gebruiken?

Een belangrijke keus die je van tevoren moet maken is hoeveel wiet je wilt gaan gebruiken voor het maken van de wietboter. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid boter die je gebruikt in het door jou gekozen recept. In een boterkoek gaat nu eenmaal veel meer boter dan in koekjes, terwijl je er per portie wel een vergelijkbare kick van wilt krijgen.

Het kan relatief lastig zijn om de juiste hoeveelheid te bepalen. Houd als algemene rekenmethode echter aan dat je uiteindelijk per portie (of per persoon) zo’n 0,3 gram van de toppen wilt gebruiken. Als je gebruik maakt van snoeiafval kun je veilig het dubbele daarvan aanhouden. Reken dit dus door voor het recept van het baksel dat je gepland hebt.

Stap 2: cake of koekjes bakken

De volgende stap is het daadwerkelijk bakken van je gekozen lekkernij. Daarvoor ga je naar de winkel en koop je alle ingrediënten die je naast de boter nog nodig hebt.

Vervolgens maak je het baksel volgens het recept, waarbij je alleen de gewone (room)boter hoeft te vervangen met de wietboter. Hoe kort of lang het daarna nog in de oven moet heeft geen invloed meer op de high.

Space cake maken zonder wietboter

Het is ook mogelijk om space cake te maken zonder eerst wietboter te maken. Het belangrijkste is dan dat je de wiet lang genoeg verhit om de werkzame stoffen te laten vrijkomen. Dit proces wordt decarboxyleren genoemd.

De ideale temperatuur om dit bij te doen is 115 graden. Je moet de wiet ongeveer anderhalf tot twee uur op die temperatuur houden. Een goede manier om dat te doen is door het in een glazen schaaltje in de oven te doen. Er zijn echter ook aparte apparaatjes voor.

Na dit proces van decarboxyleren kun je de wiet simpelweg fijn malen en dan door het cakebeslag mixen. Verdeel de wiet zo gelijkmatig over het beslag, want anders zullen de plakken cake een verschillend effect hebben.

Space cake maken zonder wietboter is alles bij elkaar opgeteld een eenvoudigere en ook snellere manier dan het maken van wietboter. Je zult dan uiteraard wel (kleine) kruimeltjes wiet tegenkomen tijdens het eten. Het gelijkmatig verdelen van de wiet is de grootste uitdaging. Als je daar niet zoveel vertrouwen in hebt kies je toch beter voor de wietboter als basis voor een cake.

De beste wietsoorten voor space cake

Wil je jouw wietoogst vooral gaan roken en/of vapen, selecteer dan altijd de wietsoort die jou daar het lekkerst voor lijkt. Is het maken van space cakes, koekjes en andere high makende lekkernijen echter het belangrijkste doel, dan kun je het beste kiezen voor wiet met een zoete geur en smaak.

Om die reden kunnen we alvast enkele heel geschikte wietsoorten aanraden:

1. Lemon OG

Wanneer je houdt van citroencake kunnen we Lemon OG aanraden als perfecte wietsoort om in je cake te mengen middels wietboter of na het decarboxyleren. Je hebt van de planten al veel voorpret, want de heerlijke citrusgeur komt ook tijdens de groei- en bloeiperiode al tot uiting.

2. Sweet Bourbon Auto Kush

Zowel de geur en de smaak van Sweet Bourbon Auto Kush zijn zowel pittig als zoet en doen denken aan een goede whiskey. Dit geeft dus een extra lekkere smaak aan je space cake. Je wordt enorm relaxed van deze wiet en hij is dus heel geschikt voor het maken van een space cake die je met je vrienden deelt.

3. Banana Blaze

Banana Blaze is een wietsoort die een aroma van banaan combineert met andere zoete en fruitige ondertonen. Dat combineert vaak uitstekend met allerlei zoete lekkernijen. Bovendien is deze wietsoort enorm eenvoudig te kweken zodat ook beginners er royale opbrengsten mee kunnen bereiken.

Banana Blaze zijn gefeminiseerde wietzaden die planten met een XL opbrengst opleveren, die het beste binnen gekweekt kunnen worden. De toppen bevatten een hoog THC-percentage.

4. Blueberry

Blueberry is een van de meest fruitige wietsoorten die er zijn. Deze wietsoort heeft bovendien al meerdere prijzen gewonnen. Zoals je wel zult begrijpen doet het aroma zeer sterk denken aan dat van bosbessen. Het enige nadeel is dat deze soort voor beginnende kwekers wel een uitdaging kan zijn. Je moet namelijk wel in staat zijn een zo stabiel mogelijke kweekomgeving te creëren.

Wat moet je nog meer weten?

Waar moet je nog allemaal rekening mee houden wanneer je zelf thuis space cake wilt gaan maken?

De high begint later en houdt langer aan

De high die van space cake krijgt houdt vaak veel langer aan dan wanneer je dezelfde hoeveelheid wiet rookt of vapet. Je kunt het tot wel 10 uur lang blijven voelen.

Daarnaast duurt het langer voor je de high zult gaan ervaren, vaak begint het pas na een half uur tot een uur.

Dit heeft alles te maken met de manier van consumeren, want het spijsverteringssysteem doet er nu eenmaal een tijdje over om de werkzame stoffen in je bloedbaan te krijgen.

Groter risico op slechte trip

Aangezien het dus lastig is om met space cake het juiste effect te verkrijgen is het risico op een slechte trip ook groter dan wanneer je wiet rookt. Wanneer de hoeveelheid wiet die je binnenkrijgt groter is dan je dacht kun je daar een heel vervelend gevoel bij krijgen. Je kunt je angstig en zelfs ziek gaan voelen. Kom dan zoveel mogelijk tot rust om de resterende periode comfortabel door te komen.

Constante smaak en high

Het is vaak moeilijk om een constante smaak en high te krijgen wanneer je regelmatig space cake maakt. Dat komt onder meer doordat het TCH-gehalte en de andere werkzame stoffen vaak sterk verschillen. Voor een zo constant mogelijk eindresultaat kun je het beste altijd dezelfde wietsoort nemen en die onder gelijke omstandigheden kweken en oogsten.

Space cake bewaren

Space cake bewaren kan net zoals andere cakes korte tijd in een goed afgesloten bak of in aluminiumfolie en/of plastic. Er moet zo min mogelijk zuurstof bij komen om de cake goed te houden.

Vermijd het bewaren in de koelkast want dat is geen goede manier om cakes en andere gebakken eten voor langere tijd goed te houden. Cakes of koekjes met wiet invriezen is daarentegen wel een optie. Ook dat moet dan weer in een goed luchtdicht afgesloten verpakking.

Wietboter in de vriezer

Je hoeft niet alle wietboter die je hebt gemaakt direct te gebruiken. Je kunt de boter namelijk ook langere tijd bewaren in de koelkast (enkele weken) of vriezer (tot een half jaar). Kijk voor de exacte houdbaarheidsdatum op het etiket van de boter die je hebt gebruikt. Dit is de perfecte manier om tijd te besparen, aangezien je zo niet telkens opnieuw wietboter hoeft te maken wanneer je zin hebt in space cake.