Hoe krijg je met een kleine wietplant toch een hoge opbrengst?

Hoe krijg je met een kleine wietplant toch een hoge opbrengst?

minuten lezen
Kiezen voor een kleine wietplant hoeft niet te betekenen dat je ook maar een beperkte opbrengst kunt oogsten. In dit artikel laten we zien welke kleine wietplanten XL en XXL opbrengsten produceren.

Kiezen voor een kleine wietplant hoeft niet te betekenen dat je ook maar een beperkte opbrengst kunt oogsten. In dit artikel laten we zien welke kleine wietplanten XL en XXL opbrengsten produceren. Daarnaast leggen we uit wat jij als kweker kunt doen om de wietopbrengst per plant (of per vierkante meter) nog verder te verhogen.

Kies kleine wietplanten met een hoge opbrengst

Het uiteindelijke formaat van een wietplant hoeft niet leidend te zijn voor de opbrengst die hij zal geven. Er zijn genoeg voorbeelden van kleinere planten die toch veel rijke toppen kunnen produceren. Vak zijn ze daar ook speciaal op ontwikkeld.

Hieronder bespreken we enkele populaire opties die in ons assortiment zitten:

1. Auto Banana Blaze

De planten van Auto Banana Blaze worden gemiddeld tussen de 70 en 80 cm hoog. Ze mogen dus met recht tot de kleinere wietplanten gerekend worden. Het compacte kerstboommodel is ook aantrekkelijk om te zien.

Er zijn met deze kleine soort nog steeds XL opbrengsten mogelijk. Wanneer je een goede LED-lamp gebruikt kun je opbrengsten bereiken tot 500 gram per vierkante meter kweekoppervlak. Daar zijn ook geen bijzonder geavanceerde kweekomstandigheden voor noodzakelijk, wat de Auto Banana Blaze ook heel geschikt maakt voor beginnende kwekers.

2. Bubba Island Kush

Net zoals de Auto Banana Blaze zal ook Bubba Island Kush ongeveer 75 cm hoog worden. Het gaat bij deze plant om een gefeminiseerde wietsoort die een strak lichtschema nodig heeft om tot bloei te komen (fotoperiode).

De planten kunnen vaak al na slechts 7 weken worden geoogst en het is daarmee niet alleen een van de kleinste maar ook een van de snelst groeiende wietplanten die er zijn. Het THC-gehalte is erg hoog en de Bubba Island Kush heeft daarom een zeer sterke high voor je in petto.

3. Auto Kerosene Krash

Auto Kersone Krash levert XXL opbrengsten die ongekend zijn voor een plant die slechts 50 tot 75 cm hoog wordt. Die hoge opbrengst kan worden bereikt door de planten zelf te toppen of te fimmen.

De naam van deze plant is afkomstig van de geur die hij produceert, die bestaat namelijk uit een zeer sterk brandstofaroma. Een goed luchtfilter is daarom een absolute vereiste bij binnenkweek van de Auto Kerosene Krash.

4. Auto Mokum’s Tulip

Auto Mokum’s Tulip biedt XL opbrengsten met planten die niet hoger dan 100 cm worden en vaak zo tussen de 60 en 80 cm groot zullen zijn. Mede dankzij de autoflower eigenschap zijn deze wietplanten bovendien heel eenvoudig te kweken.

Niet alleen de goed gevulde toppen zijn van XL-formaat, ook het THC gehalte is met 20% en hoger zeer royaal te noemen. De wiet smaakt naar lekker zoete roomijs en is daarom bij velen populair. Niet voor niets won de fotoperiode variant van deze wietsoort in 2019 nog de Cannabis Cup voor beste indica.

Kweek binnen en niet buiten

Wietplanten die buiten worden gekweekt zullen vaak ongestoord uitgroeien tot relatief grote planten maar bevatten niet altijd de grootste opbrengst. Wanneer je aan binnenkweek doet kun je de planten echter voortdurend in het oog houden en veel invloed uitoefenen op groei en bloei.

Wanneer je kleine wietplanten wilt kweken is binnenkweek sowieso te verkiezen boven buitenkweek. Vaak is het echter ook noodzaak omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om aan buitenkweek te doen en de beschikbare ruimte binnen dikwijls beperkt is.

Vergroot zelf de opbrengst tijdens de kweek

Zoals ervaren kwekers weten kun je ook zelf veel doen om de opbrengst van elke wietplant te vergroten. Hieronder bespreken we enkele methoden die je in kunt zetten om nog meer wiet te produceren met een kleinere plant.

Zorg voor ideale kweekomstandigheden

Wanneer je bewust kiest voor kleinere wietplanten is de kans groot dat je ze binnen wilt kweken en daar maar weinig ruimte tot je beschikking hebt. Het grote voordeel van binnenkweek is echter dat je volledige controle hebt over de kweekomstandigheden. Die kun je dus in de loop van de tijd in verregaande mat optimaliseren.

Welke factoren kun je zelf invloed op uitoefenen tijdens het kweken om hogere opbrengsten te krijgen?

1. Experimenteer met het lichtschema

Het aanbevolen lichtschema voor de plant zal altijd goed voldoen. Je kunt het schema echter ook proberen op te rekken naar nog iets langer licht per dag. Daarnaast is de kwaliteit van de lichtbron van belang, je kiest als hobbykweker vaak het beste voor een LED-lamp. Die is de investering vrijwel altijd waard. Hou ook de afstand van de planten tot de lichtbron in de gaten, want die zul je naargelang ze groter worden steeds bij moeten stellen.

2. Gebruik een Screen of Green

Screen of Green (SCROG) is een kweekmethode waarbij de wietplanten langs een rooster groeien. Daardoor gaan ze in de breedte groeien in plaats van in de hoogte. Zo ontstaan meer rijke gevulde toppen en kun je met een enkele kleine plant veel meer opbrengst behalen. Middels deze methode kun je zelfs optimaal gebruik maken van een kleine kweekruimte wanneer je een reguliere, hogere wietplant wilt gaan kweken.

3. Gebruik de juiste voeding

Elke wietplant heeft een goede voeding nodig om optimaal te groeien en te bloeien. Dat betekent niet dat je de planten met voeding moet overladen, want met name de kwaliteit is van belang en niet zozeer de hoeveelheid. Of je plant de juiste hoeveelheid voeding krijgt kun je beoordelen aan de hand van de bladeren. Wanneer die mooi groen zijn zonder verkleuringen krijgt hij voldoende (en niet teveel) voeding.

4. Kies het juiste oogstmoment

Het kan verleidelijk zijn om vlot te beginnen met oogsten maar door geduld te betrachten zal de opbrengst vaak hoger zijn. Rijpe toppen worden vol en bevatten de grote hoeveelheden wiet waar je als kweker blij van wordt. Hou er rekening mee dat het moment van oogsten wel invloed kan hebben op het type high dat de wiet zal geven. Een vroege oogst levert vaak wiet op waar je veel energie van krijgt, terwijl later oogsten juist een relaxter high geeft.

Toppen

Bij het toppen van de wietplant kies je de belangrijkste stam van de plant en snoei je die. Je knipt simpelweg het bovenste stukje eraf. Daardoor ontspringen er op die plek twee nieuwe scheuten. Dat zal de opbrengst per definitie vergroten.

Daarnaast zal de plant nu meer in de breedte beginnen te groeien zodat de opbrengst ook daar toe zal nemen.

Toppen doe je het beste niet kort voor het aanbreken van de bloeiperiode, maar minimaal enkele weken voordat die inzet.

Fimmen

Ook bij het fimmen knip je het bovenste puntje uit de plant, maar dat doe je een klein stukje hoger dan bij toppen. Je laat ongeveer een derde van het groeipuntje zitten, waar dan als het goed is niet twee maar vier nieuwe scheuten ontstaan. Zo wordt je top nog groter en voller dan anders.

Veel kwekers prefereren fimmen boven toppen. Niet alleen omdat er meer nieuwe takken ontstaan, maar ook omdat het minder stress oplevert voor de plant.

Dieven

Dieven is het tijdens de groeifase wegnemen van bladeren en toppen. Zo zorg je ervoor dat de plant die energie kan gebruiken voor de hoofdtop. Het zorgt voor rijker gevulde toppen en dus ook voor een grotere opbrengst. Verder helpt het schimmels voorkomen en kan de plant meer CO2 opnemen.

In tegenstelling tot fimmen en toppen kun je wel dieven tijdens de bloeifase. Zodra je ziet welke toppen de belangrijkste zijn kun je de rest toppen en ook bladeren gaan wegnemen.

Grotere wietsoorten klein houden

Wanneer je een kleine kweekruimte hebt maar wel wietsoorten wilt kweken die normaal gesproken groter worden kun je de planten ook actief klein houden. Hoe kun je dat voor elkaar krijgen?

De groeiperiode beperken

Wanneer het je doel is jouw wietplanten klein te houden, omdat je te weinig ruimte hebt voor grotere planten, kun je actief de groeiperiode beperken. Dat is wel alleen mogelijk bij fotoperiode soorten en dus niet bij autoflowers. Je zet simpelweg de groeiperiode eerder in door sneller het lichtschema aan te passen. Zo beperk je de plantgroei.

SOG of SCROG gebruiken

Als hoogte de beperkende factor is maar je wel wat ruimte in de breedte hebt kan een Sea of Green of Screen of Green een uitkomst zijn. Daarmee dwing je de planten in de breedte en zal hun hoogte vanzelf afnemen. Aangezien het gedoogbeleid in Nederland slechts vijf planten behelst is een Screen of Green vrijwel altijd te verkiezen boven een Sea of Green.

Microkweek

Wanneer je het principe van microkweek toe gaat passen kun je grote opbrengsten behalen in kweekruimtes zo klein als 40 x 40 x 80 cm. Bij microkweek beperk je de grootte van de planten door o.a.:

  • Kleine kweekpotten te gebruiken met aarde erin.
  • LED-verlichting gebruiken die veel licht maar weinig warmte produceert.
  • De lichtbron naast in plaats van boven de plant te plaatsen.
  • Ventilatie optimaal te houden zodat schimmels geen kans krijgen en er voldoende CO2-opname is.
  • De juiste combinatie van toppen, fimmen en dieven te vinden om de opbrengst optimaal te krijgen.